Advertising

Home Repülős, Helikopteres és Űrhajós játékok Szuperhősös játékok Lányos játékok Rajzfilmes játékok Rajzfilmek

Alvin a mélytengeri merülőhajó

alvin, tengeralattjáró, merülőhajó, mélytengeri merülőhajó,

A National Science Foundation (NSF) a napokban jelentette be, hogy az Alvin mélytengeri merülőhajó visszatér a szolgálatba. 1964-ben indult először útra a tengeralattjáró és közel 50 évig teljesített szolgálatot. 2010-ben egy hároméves felújítás kezdődött, ami során jelentősen áttervezték és rengeteg újdonsággal szerelték fel.
A tengeralattjáró tulajdonosa az amerikai haditengerészet, az üzemeltetője pedig a Woods Hole Oceanográfiai Intézet (WHOI), ami egyetemeknek és kutatóintézeteknek adja bérbe.
A felújítás során a személyzeti kabint megnagyobbították, ergonómiailag megfelelőbb kialakítással. Nagyobb mélységbe tud lemerülni, így akár a 6500m-ren is lehet kutatni vele. Új világítást, nagy felbontású képalkotó rendszert, és jobb vezetési és irányítási rendszert kapott az Alvin. A világosságot LED fényforrásokkal oldották meg, ennek köszönhetően energiát takarítanak meg, miközben sokkal nagyobb területet tudnak bevilágítani. Az ablakokat is áthelyezték a jobb láthatóság érdekében. A manipulátor karokat áthelyezték, nagyobbak lettek és a munkaterület is növekedett. A tengeralattjárón elhelyeztek egy kosarat, aminek a teherbírása 180 kg, aminek a segítségével mintákat tudnak a felszínre hozni a mélységekből. A laterális meghajtás pedig lehetővé teszi, hogy úgy lebegjen a víz alatt, mint egy helikopter.
A tengeralattjárót folyamatosan tesztelik, hogy különböző mélységekben huzamosabb ideig biztonságosan lehessen vele tartózkodni.
Ezzel a szerkezettel 1966-ban találták meg az elveszett hidrogénbombát a Földközi-tengeren, 1970-es években feltárták az első ismert hidrotermális kürtőt és 1986-ban a Titanic roncsait. A felújítást követően további 50 évig lehet szolgálatban, hogy új felfedezéseket tehessenek vele a mélytengeri geológusok, a kémikusok és a biológusok.

hirdetés


képek